Jaké tuky používat při přípravě vánočních pochoutek

Většina vánočních pokrmů obsahuje víc tuků, než je zdrávo. Jak si udělat Vánoce alespoň o trochu zdravější?

1. odstavec
I při malém množství vánočního cukroví je většinou překročen doporučený příjem tuků, měli bychom ho tedy vyvážit výdejem energie.

2. odstavec
Na smažení je nejvhodnější používat řepkový a rafinovaný olivový olej. Panenský olivový olej se hodí více do studené kuchyně. Na oleji by se nemělo smažit příliš dlouho a po vytváření bublinek je třeba ho vyměnit.

3. odstavec
Smažit můžeme i na pokrmových tucích, tekutém emulgovaném tuku, kokosovém oleji, sádle nebo přepuštěném másle.

4. odstavec
Roztíratelné tuky v kostkách či fólii se hodí na přípravu vánočního pečiva. Někdy je lze nahradit řepkovým olejem a ve vybraných druzích pečiva sádlem. Mazací tuky v kelímcích by se používat neměly.

5. odstavec
V Česku tolik populární bramborový salát je lepší připravovat s menším množstvím klasické majonézy než s majonézou se sníženým obsahem tuku, jejíž zahušťovadla zhorší kvalitu salátu. Navíc se jí mnohdy použije větší množství.

6. odstavec
Na zahuštění polévky můžeme použít pokrmové tuky. Jíšku lze připravit suchou, tj. opraženou mouku bez tuku.

6. odstavec

Odkaz na originál

http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziva/vyvazena-strava/Jake-tuky-pouzivat-pri-priprave-vanocnich-pochoutek__s638x10113.html